Kærlighed ved første blik

Dato05. september 2023
Type
  • Artikler
  • Lejernyt
Dato05. september 2023
Type
  • Artikler
  • Lejernyt

Engang var det den danske flåde, der holdt til på matriklen, men i dag er kanonkugler og værksted skiftet ud med designertøj og moderne kunst. Modebrandet Munthe er flyttet ind på Kuglegården og har indrettet showroom i de historiske bygninger. Mødet mellem nyt og gammelt, det rå og det bløde kan noget helt særligt, mener grundlægger Naja Munthe. 

Skjorter med kunsttryk i sarte farver, florlette kjoler og outfits i grovere materialer hænger side om side mellem blotlagte murstensvægge og rå træbjælker, der strækker sig meter efter meter mod det høje loft. På den pudsede betonvæg lige indenfor døren hænger et kunstværk af den danske kunstner Sif Itona – og for enden af den lange gang, der skærer gennem etagens 800 kvadratmeter, et værk af Josefine Winding.

”Folk er ikke kun interesseret i at være i denne her ende af huset, hvor der er showroom. De bliver draget af selve bygningen, og det er derfor, der også hænger et kunstværk for enden af gangen, for det er tydeligt, at vores gæster gerne vil på tur rundt herinde. Det er helt vildt fedt at have en arbejdsplads, hvor hvert eneste hjørne er så indbydende og interessant, at folk gerne vil se det, siger Naja Munthe og tilføjer:

Vi har rigtig mange gæster her i huset, og de har alle sammen den samme reaktion, når de træder ind ad døren.” Hun smiler og bryder ud i et højlydt ”wow!” for at illustrere, hvordan de reagerer.Naja Munthe

”Sådan havde jeg det også selv, første gang jeg så det. Det her ligner ikke noget, man kan få andre steder,” forklarer hun, mens hun viser vej gennem bygningen. 

Naja Munthe er grundlægger og kreativ direktør i modebrandet Munthe, der siden 1994 har sikret den skandinaviske stil plads på den internationale modescene med sine kollektioner til kvinder. I efteråret 2022 flyttede hun virksomheden fra hjertet af Københavns middelalderby til nye og større lokaler på Holmen i en nyistandsat fløj af Kuglegården. Her har Munthe i dag showroom og kontor, og med masser af kunst på væggene er det planen, at lokalerne også skal fungere som galleri.

Det var kærlighed ved første blik. Jeg havde aldrig været her før, og da jeg kom ind, fik jeg bare den der følelse af ”wow!” To uger efter havde jeg skrevet under”.Naja Munthe

Her kommer vi forbi kontorpladser, køkken og mødelokaler, som afskærmes af store glaspartier, der stilmæssigt harmonerer med facadens meterhøje, smedejernsvinduer, og som på en gang giver både lys og luft samt mulighed for arbejdsro. Det rå træ og de fritlagte mursten kombineret med pudsede betonflader på gulv og skillevægge tiltaler Naja Munthe. Hun faldt pladask for bygningen, første gang hun så den. 

Jeg var slet ikke i tvivl. Og jeg er ret kræsen, faktisk,” siger hun: ”Kærlighed ved første blik er ellers ikke noget, jeg tror på, men det var sådan jeg havde det, da jeg trådte ind. This is it!Naja Munthe

Historien, charmen og kontrasterne er unik

Kuglegården ligger centralt i København, fem minutters gang fra Nyhavn og en tilsvarende kort spadseretur fra Christianshavn. Bygningerne er tegnet af arkitekt Philip de Lange og opført i 1741 som en del af Søarsenalet på Holmen, der dengang var Danmarks nye flådebase. Gårdrummet mellem hovedfløje og sidefløje blev brugt til opbevaring af kanonkugler. Deraf stammer navnet Kuglegården, som i dag er blevet en fællesbetegnelse for hele Søarsenalet. 

Kuglegården hørte under Forsvaret frem til 2018, hvor Byggeselskab Mogens de Linde overtog grunden og gik i gang med at sætte de 250 år gamle nedslidte og fredede bygninger i stand. For at kunne istandsætte bygningerne med respekt for deres lange historie var det nødvendigt at dykke ned i arkiverne og hente både arkæologisk og militærhistorisk viden på banen.

At stedet stadig emmer af århundreders danmarkshistorie og også har et industrielt præg, er noget af det, Naja Munthe faldt for. 

”Der bygges en masse nyt, som er superflot, men du kan ikke genskabe det gamle og charmen. Ofte er de lidt ældre bygninger også lidt mindre. Jeg har selv boet i en gammel lejlighed i Klareboderne, som jo er supercharmerende, men der er lavt til loftet og trængt i rummene, siger hun og slår ud med armene i det nye showroom:

Her er højt til loftet og kæmpestore vinduer med masser af lys. Jeg kan også rigtig godt lide mødet mellem træ og mursten, de gamle vinduer og betongulvet.Naja Munthe

En bid af verdenshistorien

Naja Munthe har haft kontor i Københavns indre by gennem mange år, senest i Grønnegade. Men Kuglegården på Holmen kendte hun ikke. Indtil Forsvaret solgte bygningerne til Byggeselskab Mogens de Linde, var området lukket for offentligheden. Først med etableringen af Inderhavnsbroen, som i dag gør spadsereturen til Nyhavn ganske kort, og de små gangbroer til Christianshavn, er det gamle militærområde blevet flettet tæt sammen med resten af København. 

”Det er den smukkeste tur både over vandet og gennem Christianshavn. Jeg elsker Indre By og har haft kontor derinde i 16 år og været rigtig glad for det. Men at komme herud, hvor der er lys og dufter af vand, giver helt andre muligheder,” siger Naja Munthe. 

Hun er fascineret af de mange store bidder danmarkshistorie – og verdenshistorie – som Kuglegården rummer. Blandt andet historien om de gamle vinstokke, der vokser op ad hovedfløjens mure i Kuglegårdens indre gård har grebet hende. De blev plantet i slutningen af 1800-tallet. Her havde et par besætningsmedlemmer taget nogle stiklinger med hjem fra Madeira, som dengang var berømt for den vin, der var blevet dyrket og produceret på de frodige vulkanøer siden 1400-tallet. De danske stiklinger skulle vise sig at få en afgørende betydning. For i starten af 1900-tallet hærgede en vinlus Europa og ødelagde alt på sin vej, også hele Madeiras vinproduktion. Podekviste fra de oprindelige planter, som nu stod på Kuglegården, blev sendt til Madeira og banede vejen for, at vinproduktionen igen kunne blomstre på atlanterhavsøerne. 

I dag passer en dansk vinbonde de gamle vinstokke på Kuglegården og producerer vin af druerne.

Da Naja Munthe i foråret 2022 havde skrevet under på lejekontrakten, inviterede hun alle medarbejdere i Munthe ud for at se lokalerne. Bagefter fik de et glas vin. Af Kuglegårdens særlige Madeira-vin, naturligvis, for den havde hun købt to flasker af.

”For mig er det ikke en salgsting. Jeg er oprigtig stolt af at være dansker og bo i København, og når jeg kører rundt i byen, synes jeg, at København er den fedeste by. Jeg kan mærke, når vi har gæster fra eksempelvis Italien, Korea eller USA, at de er vilde med denne her gamle by, men at tage dem med herud og vise dem det her, som virkelig ikke findes andre steder, det er en kulturel oplevelse. Der er så meget historie og så meget at fortælle om, hvad det har været brugt til, og hvornår det er opført. Om vinstokkene. Eller de små detaljer, som at derhenne er trinene ikke så høje, for der skulle de kunne køre vognene op. Det er jo fantastisk at vise den slags frem, når vi får besøg,” siger hun og tilføjer: 

Der har åbnet sig en pallette af muligheder ved at være flyttet herud. Jeg mærker det 100 procent på medarbejderne. Det betyder noget for dem at være i de her omgivelser.Naja Munthe

En dukkert i havnen

Det handler også om at bruge byrummet på den mest optimale måde, forklarer hun og nikker mod havnebassinet.  

”Vi har indrettet et bad her på kontoret, så man kan tage en dukkert efter arbejde, hvis man har lyst, og så have mulighed for at få et bad bagefter. Jeg har også sat et vinkøleskab op, så man også kan tage en flaske vin med ned til vandet efter arbejde og gøre det lidt hyggeligt. At kunne tilbyde den kultur er jo helt enestående,” siger Naja Munthe.  

Mens hun fortæller, går døren bag hende op. Et par gæster fra Sverige træder ind. De skal til møde, men de går i stå, betagede af det nye showroom og af deres tur over havnen for at nå hertil. Bygningernes effekt rammer hver gang, fortæller Naja Munthe. 

Da muligheden bød sig, var hun derfor heller ikke tvivl om, at hun ville holde modeshow på Kuglegården. Et langt smalt lokale på øverste etage i bygningen, med fritlagte bjælker og udsigt til det gamle søarsenal, som hun kunne låne, før nye lejere rykker ind deroppe – det var en mulighed, hun ikke kunne lade gå fra sig. Med besøg fra internationale og toneangivende medier som Forbes og Vogue var det oplagt at vise dem dette særlige hjørne af København. 

”Jeg har altid gjort mig umage for at holde modeshows på lokationer, der viser København på en anden måde og er steder, som folk ikke normalt har adgang til,” forklarer hun og nævner i flænge steder som Politigården i København og Kongens Bryghus.

Det er simpelthen så flot et rum deroppe, og jeg ved at for folk at komme derop og kigge vil være wow!Naja Munthe

Modeshowet har Naja Munthe kombineret med en såkaldt Fashion Breakfast i det nye showroom for at give gæsterne mulighed for at gå på opdagelse i det nye showroom og i den kunst, som hun er begyndt at købe mere ind af, og som med tiden skal give showroomet præg af galleri.

Med inspiration i Kuglegårdens særlige rum har hun designet bøjlestænger til showroomet – buede metalstænger, der bæres af meterlange læderstropper, som hænger ned fra loftet. Det kan noget særligt, når nyt og gammelt sættes sammen, mener hun.

Jeg synes altid, det klæder hinanden supergodt, at man mikser tingene. Det rå mod det bløde, det maskuline mod det feminine og det nye mod det gamle. Jeg arbejder altid med at skabe balance i kontrasterne, og der vil jeg virkelig gerne rose den måde, de her gamle bygninger er sat i stand på. Det er tydeligt, at der er tænkt langsigtet med genbrug og kvalitet, som kan holde til at stå i mange år og samtidig være godt for øjet,” siger Naja Munthe 

Hun har over årene designe både sommerhus og 20 butikker og ved af erfaring, at der ofte er langt fra den nemmeste løsning til den bedste løsning.

Jeg bliver så glad af at se, at der virkelig er lagt vægt på kvalitet og detaljer i istandsættelsen af Kuglegården.  Naja Munthe

Indgangen til mit showroom, som jeg ikke selv har haft noget med at gøre, er lavet så stilfuldt med gamle sten og smukke kobberplader, som er genbrugt fra et gammelt tag. Der kunne man lige så godt have lavet en lidt ligegyldig standardløsning, men der er så stor respekt for bygningen og materialerne, og det er fantastisk.

Det ligger i tråd med Munthes værdier, påpeger hun. Her er økologisk kaffe og frokost, og når der holdes modeshows, lægger hun vægt på, at alt det, der kommer til udefra, skal kunne genbruges.  

”De spejlplader, vi brugte på catwalken til vores show, bliver foræret til Teknisk Skole og Kunstakademiet, så de kan bruge dem. Tilfører vi noget, skal det kunne bruges igen et sted, hvor det giver mening. Det er en rigtig, rigtig god holdning at have – og en besværlig en også,” siger hun med et grin og tilføjer:

”Det stiller så mange krav. Men sådan er det jo, hvis man gerne vil gøre en forskel. Og det passer så godt sammen med de her skønne, gamle bygninger.”

Prospekt

Historisk og enestående 1. sal i Kuglegårdens Artilleriværksted

Læs mere om lejemålet her.