Centralværkstedet

Værkmestergade 7-13, 8000 Aarhus C

Prisbelønnet arbejde i det gamle DSB-værksted

1862

I 1862 fik Jylland sin første jernbanestrækning, Aarhus-Langå-Randers. Det tilhørende værksted i Aarhus fik navnet De Danske Statsbaners Centralværksted i 1880, da DSB blev stiftet. I dag er det landets ældste bevarede jernbaneværksted, og stedet har derfor en særlig kulturhistorisk værdi. Den var dog umiddelbart svær at få øje på, da Byggeselskab Mogens de Linde overtog centralværkstedet efter mange års stille og roligt forfald siden storhedstiden som en af byens vigtigste arbejdspladser med 1.850 ansatte, der smedede, svejsede og servicerede i døgndrift. De nedslidte, fredede industribygninger trængte til en meget kærlig hånd – og det fik de se. Efter alle kunstens regler.

Kedelsmede på Centralværkstedet 1929Kedelsmede på Centralværkstedet 1929
Der blev repareret på mange toge i de år DSB holdte til på Centralværkstedet. Foto af Georg Nikolaj Knub (1879-1954)Der blev repareret på mange toge i de år DSB holdte til på Centralværkstedet. Foto af Georg Nikolaj Knub (1879-1954)

Med respekt for arvegodset lagde vi alle kræfter i at skabe en enestående ramme for konferencer, events, udstillinger, koncerter og andre mindeværdige arrangementer. I 2007 modtog vi med stor faglig stolthed en renoveringspris fra Aarhus Kommune, som i sin begrundelse blandt andet skrev: "Bygningerne er renoveret med de bedste håndværksmæssige traditioner og materialer i en gennemført kvalitet såvel på facade som i de smukke højloftede rum. Renoveringen er udført med en bevidst balance mellem udskiftning, istandsættelse og tilføjelse af nye elementer. Detaljeret og materialevalg fremhæver på bedste vis de meget karakterfulde bygninger og rum som en smuk kombination af rustikke og forfinede materialer."

... et moderne erhvervslejemål med synlig reference til den aarhusianske industrihistorie.

ARTIKLER OM CENTRALVÆRKSTEDET

Den særlige Bolia oplevelse
LÆS ARTIKEL
Bolia breder sig i Centralværkstederne: Ambitionen er at skabe en "work-space"-revolution
Læs artikel
Centralværkstederne: En lomme af industrihistorie midt i Aarhus’ nye skyline
læs artikel
Fra jernbaneværksted til eventhus: Historien åbner for mange gode samtaler
Læs ARtikel