Bolia breder sig i Centralværkstederne: Ambitionen er at skabe en "work-space"-revolution

Dato16. juni 2021
Type
  • Lejernyt
Centralværkstederne set fra Frederiks Plads med Drejeværkstedet til højre. Sibirien ligger bag den hvide bygning til venstre.
Centralværkstederne set fra Frederiks Plads med Drejeværkstedet til højre. Sibirien ligger bag den hvide bygning til venstre.
Dato16. juni 2021
Type
  • Lejernyt

Man bliver i bedre humør og mere kreativ af at arbejde og leve i smukke omgivelser. Det tror man på hos Bolia, som har valgt at indrette sig i Centralværkstedernes historiske bygninger i hjertet af Aarhus. Her fortæller CEO i Bolia, Lars Lyse, hvorfor de gamle bygninger med deres finurlige detaljer går op i en højere enhed med både hovedkontor og showroom i det moderne design- og møbelhus.

I årtier blev der klargjort og repareret lokomotiver på Centralværkstederne i Aarhus. I dag er det designproducenten Bolia, der holder til i landets ældste bevarede jernbaneværksted. Placeringen er lige midt i Aarhus – mellem havnen og banegården – nærmest som en firlænget gård af 1800-tals industri med en charmerende plads i midten og de store højhuse af glas og stål, som i disse år skyder op i området, omkring sig.

Indtil for nylig holdt Bolia kun til i den ene af de fire bygninger, Drejeværkstedet, der med sine store vinduespartier på begge sider giver et flot lysindfald og et stort sammenhængende træloft, som kommer til syne over bolighusets mange halve vægge. For nylig har designvirksomheden bredt sig og er nu også rykket ind i Sibirien – nabobygningen, som også vender ud mod Centralværkstedernes indre gårdsplads.

Indenfor i Sibirien er et kæmpe rum, hvor de store tog før i tiden kunne køre ind på skinner for at blive vedligeholdt og repareret. Skinnerne ligger stadig i trægulvet i dag som et vidnesbyrd om bygningens historie. Det enorme, højloftede rum kan bedst betragtes fra svalegangen i anden sals højde, hvor de originale plankegulve er bevaret, og hvorfra man kan overskue hele det enorme showroom. 

Svalegangen i Sibirien, hvorfra rummets størrelse virkelig kommer til udtryk. Gangens originale plankegulv er bevaret og står råt sammen med bjælkekonstruktionen, der holder taget oppe.Svalegangen i Sibirien, hvorfra rummets størrelse virkelig kommer til udtryk. Gangens originale plankegulv er bevaret og står råt sammen med bjælkekonstruktionen, der holder taget oppe.

Overalt er bygningens historie bevaret, og netop historien og den særlige æstetisk, som følger med et gammelt hus, har haft stor betydning for Bolias valg af Centralværkstedet, fortæller Lars Lyse.

”Hos Bolia tror vi på, at vi som mennesker bliver i bedre humør og mere kreative af at arbejde og leve i smukke omgivelser. Derfor betyder de fysiske rammer og naturen, både inde og ude, meget for vores velbefindende og for vores produktivitet, og derfor har vi valgt at indrette os i de historiske og autentiske bygninger fra 1862 i Centralværksstedet,” siger Lars Lyse og uddyber:

”I mine øjne burde arkitekter og byplanlæggere i langt højere grad, lade sig inspirere af den historiske arkitektur i stedet for at bygge flere triste, firkantede postmodernistiske bygninger i beton, glas og metal uden identitet eller kærlighed.”

Hele togvogne kunne i gamle dage køre igennem de høje døre i Centralværkstedernes bygninger. I dag åbner de ud til den solrige gård, hvor man også kan nyde en kop kaffe fra caféen, der ligger i Boogieværkstedet, som bygningen tættest på banegården bliver kaldt.Hele togvogne kunne i gamle dage køre igennem de høje døre i Centralværkstedernes bygninger. I dag åbner de ud til den solrige gård, hvor man også kan nyde en kop kaffe fra caféen, der ligger i Boogieværkstedet, som bygningen tættest på banegården bliver kaldt.
En syv-dobling af ansatte – væksten skal blive til frihed og kreativitet

Da Bolia flyttede ind i Centralværkstederne i 2007 var det med cirka 20 ansatte. I dag er alle centrale funktioner, som understøtter Bolias teams i de mange internationale butikker samt kunder, designere, agenter, forhandlere, producenter og partnere, samlet i Aarhus. Det er også her, det internationale callcenter holder til og webshops i 30 lande drives fra. Efter en fordobling af omsætningen over de seneste fem år til ca. 1,2 milliarder kroner er der i dag cirka 140 medarbejdere på hovedkontoret. Det har skabt et behov for at finde mere plads til nye kollegaer og mere plads til kreativitet.

Fra begyndelsen har virksomheden prioriteret, at hovedkontor og butik skulle ligge fysisk tæt på hinanden. For Bolia tror på, at sammensmeltningen af det internationale hovedkontor og butikken, der også bruges til træning og test af nye koncepter, bidrager til, at virksomheden kan forblive både kundefokuseret og kreativ.

”Vi var meget begejstrede, da vi fandt Centralværkstedet dengang, så vi kunne have begge dele under et tag,” fortæller Lars Lyse.

Et bolighus, kontor eller begge dele? Bolia vil revolutionere arbejdspladsens fysiske rammer, så kreativiteten bygges op, og siloerne brydes ned. Skinnerne i gulvet, hvor der førhen kørte tog, samler alle funktionerne.Et bolighus, kontor eller begge dele? Bolia vil revolutionere arbejdspladsens fysiske rammer, så kreativiteten bygges op, og siloerne brydes ned. Skinnerne i gulvet, hvor der førhen kørte tog, samler alle funktionerne.

Det er samme filosofi om at blande funktioner, som nu flytter med ind i Sibirien.

”Vores ydmyge ambition med udvidelsen af hovedkontoret er at skabe en work-space revolution, som yderligere kan styrke samarbejde og trivsel, nedbryde usynlige siloer og frigøre mere kreativitet,” forklarer Lars Lyse.

”Helt generelt vil vi give alle vores kolleger mere rum for indflydelse, indsigt og udvikling. Vi har ændret det grundlæggende syn på vores arbejdsplads fra at være en velsmurt maskine til i højere grad blive et blomstrende orangeri. Alt er flydende, frit, smukt og inspirerende. Resultatet kan ikke beskrives kort, men skal opleves,” tilføjer han.  

Ser flere billeder af Bolia's smukke hovedkontor i Centralværkstederne herunder.