Vi bygger videre på de linjer, der blev tegnet for 275 år siden

Dato10. november 2022
Type
  • Artikler
  • Projekter
Dato10. november 2022
Type
  • Artikler
  • Projekter

Kuglegården er tegnet af arkitekt Philip de Lange og opført i 1742 som en del af Danmarks nye flådebase på den dengang nyanlagte ø, Holmen. Efter årelange konfrontationer med de søstærke svenskere lagde overkrigssekretær Frederik Danneskiold-Samsøe en storslået plan for flåden og udvidede blandt andet med Arsenaløen, hvor Kuglegården blev bygget. Kongens besked til arkitekt Philip de Lange var klar: Der skal ikke spares på signalværdien! Resultatet blev fire samlede, monumentale lagerbygninger, hvilket ses den dag i dag på bygningernes imponerende fremtoning og detaljerigdom. 

Kuglegården fortsatte med at være i Forsvarets besiddelse, og senest i 2014 havde Forsvarskommandoen domicil i bygningerne. I januar 2018 overtog Byggeselskab Mogens de Linde grunden efter en offentlig budrunde. Gennem årene var der lavet utallige til- og ombygninger. Vores arbejde begyndte derfor med en omfattende bygningshistorisk undersøgelse, der dannede grundlag for en respektfuld restaurering af de fredede bygninger, der stadig pågår. Eksempelvis var hovedfløjenes rundbuede porte langs facaden blevet delvist muret til og erstattet med vinduer. Men da vi fandt de originale portbeslag, snedkererede vi en række tro kopier af Philip de Langes porte, som blev malet i den originale okkergule farve. Opgaven med at bringe historien i bygningerne til live fortsatte, og midt 2018 kunne vi byde velkommen til de første lejere. 

Kuglegården udbygges til nye og mere fredelige lejere

I dag er kuglerne byttet ud med en række virksomheder, som drager fordel af det historiske vingesus og den centrale placering.  Munthe er for nyligt flyttet ind i Artilleriværkstedet, Louis Poulsen har showroom og hovedkontor i sidefløjen mod Operaen. Mens Louis Poulsens italienske moderselskab, der står bag andre kendte brands som Flos og B&B Italia, har hjemme i en af hovedfløjene. I modsatte sidefløj ligger Home of ferm LIVING, hvor den danske designvirksomhed har indrettet showroom og hovedkontor. Det, der engang var et af kongerigets mest utilgængelige områder, er i dag en livlig og attraktiv del af København. 

Kuglegårdens historie skrives videre i disse år. Byggeselskab Mogens de Linde starter nu op på et nyt kapitel i Kuglegårdens historie med genopførelsen af Lystøndeskuret og opførelsen af to nye bygninger: Proviantgården og Trangravshusene.

Proviantgården

Proviantgården har plads til mange nysgerrige blikke

Mod Operaen opføres Proviantgården, der består af syv sammenbyggede ‘skure’ med facade mod Danneskiold-Samsøes Allé og Proviantmagasingraven. De nye bygninger er inspireret af områdets historiske bygningstyper og arkitektoniske elementer, og i højden vil Proviantgården og Trangravshusene være på niveau med Kuglegårdens eksisterende bygninger. Derfor vil man opleve en samlet bebyggelse, der hører til. Der skabes god sammenhæng til det øvrige Holmen ved at åbne op og forme et kontinuerligt landskab, der sikrer en grøn velkomst til Holmen og Arsenaløen.

Proviantgårdens rummelige stueetage strækker sig gennem hele bygningen, og fronten i glas vil invitere mange nysgerrige blikke indenfor. Derfor er lejemålet i stueetagen perfekt egnet til showroom, mens de to øverste etager indrettes til kontorer. I gårdrummet skabes der et hyggeligt udemiljø med brosten, beplantning og siddepladser. Fra en parkeringskælder er der direkte adgang til ejendommen via elevator eller trappe. Den slags bekvemmeligheder som Kuglegårdens oprindelige arkitekt Philip de Lange ikke engang drømte om. 

Trangravshusene

Vi er helt åbne omkring Trangravshusenes kvaliteter

De fem sammenbyggede huse fremstår med saddeltag og en glasinddækket gavlfacade vendt mod Trangravskanalen og lystbådehavnen. Den lette stueetage i glas åbner bygningen op mod omgivelserne og forbipasserende – både de gående og sejlende. En oplagt mulighed for indretning af showroom eller åbne kontorer. De to etager over kan ligeledes indrettes til showrooms eller kontorer med udsigt til fortidens og nutidens København. Gennem de store vinduespartier i gavlene er der kig til livet omkring lystbådehavnen og Trangravsplads. 

Trangravshusene spiller sammen med Holmens karakteristiske arkitektur. Og sammen med Proviantgården indrammer og afslutter Trangravshusene det grønne gårdrum mellem Kuglegårdens historiske bygninger og skaber en harmonisk helhed. På den måde skriver de nye bygninger sig ind i historien. Mens en helt ny plads for enden af Trangraven sørger for, at bylivet kan blomstre i et levende miljø, hvor nyt møder gammelt, og en ny fortælling kan opstå. 

Lystøndeskuret

Lystøndeskuret tændes igen

Som en del af Kuglegården genopføres det historiske Lystøndeskur på pladsen for enden af Trangraven. Bygningen blev opført i 1920 og anvendt til opbevaring af bøjer og lystønder. I 2001 blev skuret pillet ned og forlagt i en årrække. Hos Byggeselskab Mogens de Linde har vi ikke kunne stå for den enestående historiske mulighed for at bringe dette sidste tilbageværende Lystøndeskur tilbage til sin oprindelse på Holmen.

Det bevaringsværdige skur er en kulturarvsgave, der forpligter. Derfor genrejses Lystøndeskuret med sort bræddebeklædning på facaderne og hvide rammer om vinduerne. Helt efter datidens maritime byggeskik. Mens den karakteristiske bueformede trækonstruktion træder tydeligt frem indenfor. Placeringen på Trangravspladsen sikrer en god synlighed og let adgang til bygningen. Lejemålet vil derfor være oplagt til café- eller restaurationsdrift. Eller andre virksomheder, der drømmer om at tænde nyt lys i den historiske bygning. 

Nu kan din virksomhed leje en plads i historiebøgerne 

Med udbygningen af Kuglegården gør vi plads til flere virksomheder, der ønsker at leje sig ind i Danmarkshistorien. Midt mellem svenskekrige, kajakroere og et velduftende madmarked indretter vi kontorer og showrooms til alle formål i åbne, grønne omgivelser.

Vil du høre mere om de nye erhvervslejemål, og hvordan arkitekt Philip de Langes oprindelige visioner kan kombineres med jeres? Så er du velkommen til at kontakte os på 86165700 eller info@delinde.dk

Portefølje

Restaurering med arbejdshandsker og fløjlshandsker

Læs mere om Kuglegården og den igangværende restaurering.

Relaterede artikler

Dato10. november 2022
Type
  • Artikler
Dyk ned i Kuglegårdens rige historie
Dato24. oktober 2022
Type
  • Artikler
  • Projekter
Et stykke aarhusiansk industrihistorie genopstår!
Workspace Campen