Få historien om Trangraven, kanalen der samler byen
Trangraven er en travl kanal i hjertet af København. I dag er kanalen med den trebenede Inderhavnsbro en vigtig trafikåre, der forbinder gamle bydele med hinanden, men i mange år gjorde den faktisk det modsatte.
Trangraven markerede i århundreder grænsen mellem to områder, som senere fik stor betydning for Danmark.Området rundt om Trangraven var oprindeligt åbent farvand, men i 1600-tallet begyndte man at skabe flere kunstige øer. Først Christianshavn, hvor et aktivt handelsliv spirede frem. Senere fulgte Holmen, hvor kongen ønskede en ny og bedre flådebase. Trangraven blev grænsen mellem flåden på den ene side og det spirende handelsliv på den anden. På Tranggravens nordlige side ligger Arsenalø. Det er en del af Holmen, og her opførte man i 1741 Søarsenalet – i dag kendt som Kuglegården.
Holmen voksede og blev hovedbase for den danske flåde og med tiden også Danmarks største arbejdsplads. Samtidig voksede byen på den anden side af kanalen. Her slog handelsvirksomheder sig ned og opførte pakhuse, kajer og skibsværfter. Den voksende handel gav Trangraven sit navn, for herfra sejlede handelsskibe til Island, Færøerne og Grønland og vendte hjem med klipfisk, edderdun, rensdyrhorn og tønder fulde af spæk fra hvaler og sæler. Af spækket fremstillede man tran, der blev brugt til belysning.
Flådestation København blev nedlagt i 1993. I dag er flere af områdets gamle bygninger omdannet til nye formål, blandt andet Kuglegården. Det har skabt nyt liv langs Trangraven og igen gjort kanalen til en central åre mellem to af byens historiske og stemningsfulde bydele.Det var med ydmyghed, at vi i sin tid overtog Jacobsens Hvide Fabrik. Ikke for at forvandle den, men for at lade et stykke dansk kultur- og industrihistorie genopstå. Gennem mere end fem år har vi sammen med dygtige håndværkere og specialister nænsomt restaureret Jacobsen Hvide Fabrik. Se videoen herunder.