Fabrikken på Amager: Hjemsted for ikonisk tv-opfindelse og flere seer-succeser

Dato13. september 2024
Type
  • Artikler
  • Lejernyt
  • Projekt - Jenagade
Dato13. september 2024
Type
  • Artikler
  • Lejernyt
  • Projekt - Jenagade

Her er både blevet fremstillet silke, produceret radioudstyr og optaget timevis af primetime-tv. Den gamle fabriksbygning på Jenagade 22 har gennem 100 år været omdrejningspunkt for tidens store tendenser. Det er den stadig i dag, hvor nye og unge virksomheder er rykket ind og sætter deres præg på en bygning og et lokalområde, som har gennemgået store forandringer.

Engang var det fabriksarbejdere, der myldrede til og fra den store industribygning for at holde skiftende produktioner i gang. I dag er det lokale københavnere, der færdes på adressen – nogle for at drive nye virksomheder, andre som en del af deres hverdag i en livlig bydel.

Den gamle fabriksbygning har knap 100 år på bagen og flere forskellige industrier bag sig. Over årene har den gennemgået flere ombygninger og tilbygninger. Da Byggeselskab Mogens de Linde overtog bygningen, blev huset gennemrenoveret, men med et hensyn til husets historie, som stadig skinner igennem. Det tiltaler mange nye virksomheder, som i dag har slået sig ned på Jenagade 22.

Opfindelsen af en verdenssensation

For godt 100 år siden dannede stedet ramme om en tekstilfabrik, der fremstillede kunstsilke. I 1933 overtog den hollandske elektronikvirksomhed Philips fabrikken.

Philips var især kendt for sine glødelamper, som man havde solgt i Danmark siden begyndelsen af århundredet. I slutningen af 1920’erne sendte Philips også sin første radio ud på det danske marked – den slags havde danskerne fået interesse for, efter den danske statsradiofoni blev oprettet i 1925. Da der nogle år senere – i kølvandet på børskrakket på Wall Street – blev indført forskellige restriktioner på valuta og import i Danmark, besluttede Philips at starte sin egen produktion i Danmark. Valget faldt på den tidligere tekstilfabrik på Amager.

Med årene voksede produktionen til bl.a. barbermaskiner, grammofoner og kanalvælgere til fjernsyn. Fabrikken fik rolle som Philips’ udviklings- og produktionscenter, og her udviklede den danske ingeniør Finn Hendil i starten af 1960’erne det prøvebillede, som millioner af mennesker gennem årtier har set på deres fjernsynsskærme. Den danske opfindelse blev af teknikere brugt til at indstille det enkelte fjernsyn, og det blev hurtigt standard verden over. Også generatoren, der udsendte prøvebilledet, blev udviklet på fabrikken i Jenagade.

Primetime-tv – direkte fra Jenagade

Da Philips i midten af 1990’erne lukkede sin produktion, trådte den gamle fabriksbygning ind i en ny æra. Ind rykkede nemlig skiftende tv-selskaber, som så store muligheder i de højloftede produktionsrum, og de kommende år blev Jenagade 22 omdrejningspunkt for en række af dansk fjernsyns største seersucceser. Mens Casper Christensen og hans team optog sit satiriske program ’Casper & Mandrilaftalen’ i fabrikkens nedlagte garage, blev der indrettet stort studie i hovedbygningen. Her mødte Go’ Morgen Danmarks værter i en årrække tidligt ind for at sende live til de morgenfriske danskere, ligesom underholdningsprogrammer som ’Vild med dans’ og ’Masterchef’ også er optaget her.

Hjertet af Amager

Ligesom den gamle industribygning gennem tiden er blevet renoveret og bygget om adskillige gange, har lokalområdet rundt om også gennemgået en stor forvandling. Den industri, der i mange år prægede området, er væk. Lejlighedskarreer fra første halvdel af 1900-tallet står i dag side om side med nybyggede boliger. Gadebilledets blandede udtryk med cafeer, småbutikker og cykelstativer fyldt med både ladcykler, elcykler og klassiske jernheste vidner om det levende lokalmiljø, hvor københavnere i alle aldre holder til.

Mød to af de virksomheder, der i dag holder til i Jenagade 22 her. Klik for at afspille videoer:

Nyt liv til historien - Greenify slår rødder på historisk fabriksområde
Jenagade 22 - Match Padel
Nyt liv til historien - Match Padel er flyttet ind i et stykke dansk tv-historie

Relaterede artikler

Dato23. august 2024
Type
  • Artikler
  • Projekt - Jacobsens Hvide Fabrik
  • Projekter
Fuglebakken - Arne Jacobsens ikoniske hvide fabrik står næsten færdig
Dato19. juni 2024
Type
  • Artikler
3 days of design på Kuglegården