Gå ombord i historien

Dato02. oktober 2018
Type
  • Artikler
  • Projekter
Dato02. oktober 2018
Type
  • Artikler
  • Projekter

Quintus Bastion er en af syv bastioner, der var med til at danne det centrale forsvarsværk for København. I dag huser området erhverv og 42 luksuriøse boliger, men historien, ånden og det oprindelige miljø er fuldt ud bevaret.

Vi er i indre København og alligevel føles det fjernt fra storbyens facader i jern og stål. Quintus Bastion er en særlig charmerende ’oase’ i centrum af København. En sikker havn, hvis fæstningsværk holder stand mod de maskiner, der ellers fjerner byens gamle sjæl og erstatter aldrende bygninger med historieløse luksusbyggerier.

Quintus Bastion er navngivet af Christian d. 5., og blev anlagt omkring 1685. Bastionen er den nordligste af de syv bastioner, og en del af det fæstningsværk, der omkransede hele København.

Når du bevæger dig rundt i området træder den historiske oprindelse klart frem i form af den stringente arkitektur med rene linjer, omkranset af Christianhavns Voldanlæg, der emmer af militær præcision og udtryk.

Tro mod historien

Københavns Befæstning, som Quintus Bastion er en del af, er Europas bedst bevarede hovedstadsbefæstning. Derfor er området fredet som fortidsminde, og det har sat sit tydelige præg på renoveringen af Quintus Bastion. Det er netop historien og den særlige placering, der er årsagen til at Byggeselskab Mogens de Linde for mere end 20 år siden bød ind på at købe området. Byggeselskab Mogens de Linde har en stor forkærlighed for at bevare det eksisterende udtryk i sine ejendomme, og Quintus Bastion er i den forstand også et godt eksempel på noget helt særligt.

De kommende ejere og lejere i området kommer til at leve i et område, hvor fordums storslåede arkitektur træder frem overalt. Og hvor nutidens luksuriøse boliger er udformet, så de understøtter områdets historie.

Der er opført 42 boliger på bastionen fordelt på 19 rækkehuse og 23 ejerlejligheder. Derudover er der indrettet en række erhvervslejemål i de eksisterende bygninger.

For at bevare områdets særlige charme er boligerne indrettet i og tilpasset i de eksisterende bygninger. Med den finesse er de gamle mursten og bjælker forsigtigt nedtaget og afrenset for derefter at blive genbrugt ved genopbygningen af boligerne.

Der er indsat nye specialvinduer, og gulvene er massive Douglas-planker. Køkkenerne i boligerne er snedkerfremstillede, og hvor det er muligt titter den originale konstruktion frem, så områdets oprindelse ikke går i glemmebogen. Der er således tale om boliger, hvor historie, beliggenhed og udformning går op i en højere enhed.

Mindeværdigt område

Mens boligejerne endnu ikke er flyttet ind, er der kommet lejere i erhvervslokalerne. Blandt indflytterne er virksomheden Designwerck, der har åbnet et showroom på bastionen.

Virksomheden driver et ’living showroom’, hvor du kan afprøve det ypperste indenfor nordisk møbeldesign. Åbningen af stedet foregik i slutningen af 2015 med overværelse af H.K.H Prinsesse Benedikte.

Du kan vælge at placere dig i Bredgade sammen med alle de andre showrooms. Vi valgte bevidst Quintus Bastion, da området rummer en helt unik fortælling, der gør, at folk husker stedet og kommer igen og igen,« forklarer Ib Schou, der er stifter af Designwerck. Ib fremhæver Byggeselskab Mogens de Lindes visionære tilgang til bastionen, som en væsentlig faktor for, at området er endt som et sted, alle falder i svime over.

Den omsorgsfulde renovering af området ses særligt i det omfattende kajanlæg, hvor en afstemt blanding af kampesten, træ og granitblokke danner bolværk mod vandet. I arbejdet med at bevare bastionens oprindelige udtryk er hele kajanlægget blevet renoveret og genopbygget. Hver og én af de store granitblokke blev forsigtigt nedtaget, nummeret for til sidst igen at blive sat tilbage på rette plads. Kajanlægget er forstærket med nye spunse, bolværk og betonhamre. Enkelte steder er der bevaret indkig til de århundrede gamle kajanlæg. Kajanlægget er allerede hjemsted for en række husbåde, og alle beboerne i bastionens boliger kan nyde godt af nærheden til vandet. Du kan naturligvis sætte kajakken i vandet fra sandstranden eller blot tage en dukkert i havneløbets svalende vand.

Ifølge Ib Schou fra Designwerck er Quintus Bastion kendetegnet af en helt speciel afslappet stemning, der står i stærk kontrast til København K, der omkranser området. Det mærker Designwerck i gæsternes adfærd og opførsel. De besøgende bliver i længere tid, nyder området og suger stemningen til sig grundet den særlige historie og charme.

Samme vilkår venter på de heldige, der køber og overtager en bolig i området. Quintus Bastion byder allerede på flere hundrede års historie, og områdets kommende indbyggere bliver en del af denne historie som videreføres.

Fakta
Fakta

• Byggeselskab Mogens De Linde står for renoveringen og omdannelsen af Quintus Bastion.

• Antal Boliger: 42 i alt. Heraf fordelt på 23 lejligheder og 19 huse.

• Rækkehusene er mellem: 88 og 133 m²

• Ejerlejligheder i størrelsen: 87-175 m²

• Priser fra: 5-16 millioner kroner.

• Se mere: quintusbastion.dk

QUINTUS BASTION

Læs mere om Quintus Bastion

Relaterede artikler

Dato02. juli 2018
Type
  • Artikler
  • Projekter
Jens Baggesens Vej projektet
Dato01. juli 2018
Type
  • Artikler
  • Projekter
Kuglegårdens næste kapitel
Dato02. juni 2018
Type
  • Projekter
Bryggergården i Kastrup